Átadták a Zipernowsky Házat

Megnyílt a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Háza a Bartók Béla út 33. szám alatt. A transzformátor egyik feltalálójáról és a váltakozó áram apostoláról, Zipernowsky Károlyról elnevezett intézményt két évvel ezelőtt álmodta meg Mészáros Csaba, az Evopro nemzetközi mérnökiroda vezérigazgatója. A ház fontos küldetése lesz a természettudományok népszerűsítése.

A Bartók Béla úton, a Hadik kávéházzal szembeni szecessziós épület alsó szintjén két, egymástól jól elkülönített kiállítóterem kapott helyet. Az egyikben mindig mérnöki, míg a másikban művészeti témájú, ingyenesen látogatható, szezonális tárlatok kapnak majd helyet. A felső szinten egy általános és középiskolások számára kialakított kémia-fizikalabor működik, amely a kerületi diákoknak biztosít majd lehetőséget interaktív kísérletek elvégzésére és a természettudományok rejtelmes világának felfedezésére.

Mészáros Csaba a megnyitón reményét fejezte ki, hogy a központ a műszaki érdeklődésű közönségnek a művészetek, míg a művészetek iránt fogékonyaknak a műszaki vívmányok világából sikerül majd valami újat mutatni. A Ház művészeti termét Hornyák Dániel Angliában dolgozó fotós kiállításával avatták fel. Mészáros Csaba a kiállítás kapcsán elmondta, a fényképész munkássága jó példa arra, hogy mi a dolga az itthoni műszaki értelmiségnek. – Ki kell menni külföldre, ahol magas szinten lehet megtanulni a szakmát, de aztán vissza kell jönni, és itthon fejleszteni a hazai gazdaságot, hiszen a szellemi tőként hozhatják el az ország felemelkedését – jelentette ki a Ház alapítója. Az eseményen beszédet mondott Hoffmann Tamás polgármester is, aki üdvözölte a Ház megnyitását, és reményét fejezte ki, hogy a ház sokat tesz majd hozzá az alakulóban lévő kulturális városközpont színvonalához.

Az Evopro vezetője hangsúlyozta, az elmúlt évtizedekben méltánytalanul háttérbe szorult a természettudományos oktatás, és romlott a műszaki értelmiség megbecsültsége, annak ellenére, hogy nekik köszönhetjük, hogy folyik a víz a csapból, ég a villany, és jár a villamos. – Azt szeretnénk, hogy élő, közösségépítő hely legyen Zipernowsky Ház, ezért iskolás csoportoknak szervezünk majd látogatásokat, tematikus foglalkozásokat, felolvasóesteket, mesedélutánokat – tette hozzá a tulajdonos.

Szerző: admin

Ossza meg ezt a hírt!