Google alapú kisokost fejlesztett a kerület

Újbuda Önkormányzata az Újbuda Kulturális Városközpont keretei között új térinformatikai rendszer fejlesztését kezdeményezte, amely korszerű, Google Maps alapokra épülő fejlesztésként informálja és segíti a kerület lakóit. Az internetes kerületi kisokosban nem csupán a közérdekű intézmények, szolgáltatások lesznek kereshetőek, de kerületi események, rendezvények is a térképre kerülnek majd.

Török Gábor az informatikai projekt vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, a rendszerhez szükséges adatbázisok már korábban is rendelkezésre álltak, de az új technológiával jobban kereshetővé válnak az adatok, az útvonaltervezéssel, azonnali térkép megjelenítéssel pedig egy kiváló tájékozódási eszközt adnak a felhasználó kezébe.

– Többek között olyan kérdésekre kaphatunk választ, hogy hol találhatunk meg egy intézményt, vagy egy szolgáltatót, meddig van nyitva, van-e a közelében posta, fodrász, vagy bármilyen olyan hely, ahol el akarunk intézni valamit – mesélt a kisokos hasznáról a szakember. A rendszert az önkormányzat a közösségi funkcióval szeretné élőbbé tenni. Vállalkozások regisztrálhatják magukat az oldalon, szórakozóhelyek adhatnak hírt programjaikról, koncertjeikről, ami a fiatalokat is bevonzhatja a portálhasználók körébe.

Hoffmann Tamás polgármester bevezetőjében elmondta, az frissen elkészült rendszer a kerület egy egy újabb információs csatornája, amely arra is lehetőséget ad, hogy bemutassuk, milyen értékeink vannak lakóhelyünkön. A mai online világban elengedhetetlen, hogy internetes felületen is lehessen tájékozódni, ez pedig akkor működik a legjobban, ha mindent egy helyen megtudhatunk – tette hozzá a kerület vezetője.

Kupper András kultúráért felelős alpolgármester azt emelte ki, a térinformatikai rendszer egyben fontos kulturális szolgátatás is lesz, hiszen a térképen nemcsak a közhivatalok, iskolák, hanem az önkormányzati és nem önkormányzati kulturális terek valamint programjaik is rögzíthetőek. Nagy előrelépés, hogy bárki visszajelezheti tapasztalatait. – Megírhatják, hogy ez a koncert tetszett, a másik kiállítás csapnivaló volt, vagy éppen jelzik, ha nem oda valónak találnak egy helyet. Ezzel az interaktivitással folyamatosan emelhetjük Újbuda kulturális életének színvonalát – jelentette ki az alpolgármester.

A térinformatikai rendszer 2-3 hét múlva startol a www.terkep.ujbuda.hu címen, jelenleg a rengeteg adat rögzítése zajlik. A projekt befejezéséig több modullal is bővül a rendszer. Hamarosan elkészül egy gyors és intelligens mobil alkalmazás, melynek épp a tesztelését végzik a szakemberek, de a kerékpárutak megjelenítése és a médiatár is segíti majd a tájékozódni vágyókat. Az utóbbi funkció lehetővé teszi, hogy az eseményekhez, helyekhez képgalériákat, videókat töltsünk fel. A Középtávú tervek között pedig a közlekedési információk, dugófigyelők megjelenítése is szerepel.

(ujbuda.hu – 2013.07.29.)

Szerző: admin

Ossza meg ezt a hírt!