Közbiztonsági fórumot tartottak Gazdagréten

Bűncselekményekről, bűnmegelőzésről, közrendről és közlekedésről is szó volt a minap Gazdagréten tartott lakossági fórumon. Az Önkormányzat kezdeményezésére összehívott találkozón a kerület közrendvédelmi szervezetei is rész vettek. A polgármester tavasszal indított fórumsorozatának célja, hogy Újbuda városrészeit végigjárva megismerjék a lakók problémáit és igényeit, a mostani a találkozón a kerület új közbiztonsági programjai is szóba kerültek. —

A kerületi közrendvédelmi szervek részvételével rendezett közbiztonsági fórumot az önkormányzat Gazdagréten. A lakossági fórumon Hoffmann Tamás polgármester és Berki Antal rendőrkapitány mellett részt vettek a kerületi Közterület-felügyelet, az Újbuda Polgárőr Egyesület és az Újbuda Prizma Kft. vezetői is. A rendőrkapitány elmondta, hogy kiemelt figyelmet fordítanak az idősek és a fiatalok védelmére, mivel ők válnak a legkönnyebben áldozatokká. Szerinte a fiatalok gyakran elkövetők is lehetnek. Berki Antal a bűnügyi statisztikák alapján elmondta, hogy tavaly 2500 regisztrált bűncselekmény történt a kerületben, a toplistát a betöréses lopás és gépjárműlopás vezeti. Tavaly 529 autólopás és 310 betörés volt Újbudán. Ennek ellenére úgy véli, Újbuda bűnügyi mérlege jónak mondható.

A találkozón Hoffmann Tamás polgármester elmondta, a lakosság biztonságérzetének javítása érdekében tavaly több intézkedést is hoztak és az önkormányzat idén újabb programokkal igyekszik javítani a közbiztonságot. Eddig három körzeti megbízotti iroda nyílt a kerületben: ezek folyamatos rendőri jelenlétet biztosítanak környékükön, ahol közterület-felügyelőkkel együtt növelték a járőrözések számát. A kerület az új szabályozásnak megfelelve egységes polgárőrséget szervezett, ez segíti a közterület-felügyelet és a rendőrség munkáját. A polgármester szerint ehhez a lakossági kameraprogram is hozzájárul, amely pályázati úton nyújt támogatást társasházaknak térfigyelő kamerarendszerük kiépítéséhez.

Király Nóra képviselő arról beszélt, hogy a biztonsági rács programot mindenkivel meg kellene ismertetni. Ennek során a lakók az önkormányzat által 50 százalékban támogatott ajtórácsra pályázhatnak. Elmondta, hogy az ár tartalmazza a rács felszerelését, a zárat viszont az igénylőknek maguknak kell biztosítaniuk. Szerinte a program – kiszolgáltatottság miatt védelemre szoruló – egyedül élőknek, mozgásban korlátozottaknak vagy rosszul látó időseknek jelenthet segítséget. A képviselő beszámolt arról is, hogy most mérik fel, hol volna igény a lakótelepen további térfigyelő kamerákra.

 

T.D. – ÚjbudaTV (2014. 06. 05.)

Szerző: admin

Ossza meg ezt a hírt!