Még idén átadhatják a Gombát

A második világháborút és az 56-os forradalmat is megúszta könnyebb sérülésekkel – egyik sem okozott akkora pusztítást a Móricz Zsigmond körtéri Gomba épületében, mint az elmúlt pár év.

A pusztulás mértékét egészen közelről is szemügyre vehettük a felújítással kapcsolatos sajtótájékoztatót követő épületbejáráson. A felújítási, építési munkálatok ugyan már elkezdődtek, mégis erős fantázia szükséges hozzá, hogy magunk elé képzeljük a megújult létesítményt, egy könnyed, világos színekben pompázó, íves üvegfelületekkel kialakított köztéri pavilont.

Az épület a Hetedik Műterem generáltervezésében, Szabó Levente és Gyüre Zsolt vezető tervezők elképzelései alapján, közel 400 millió forintos beruházással születik újjá, amelyből 200 milliós összeget a 11. kerületi önkormányzat finanszíroz, míg a maradékot uniós forrás biztosítja. Az átadásra idén őszi időpont hangzott el, ez azonban valószínűleg a lehetséges legkorábbi időpont.

A sajtótájékoztatón dr. Hoffmann Tamás polgármester elmondta: az uniós pályázat hatásterülete eredetileg nem terjedt ki a Móricz Zsigmond körtérre, azonban a kerület vezetése később úgy döntött, a projektet kiterjesztik a Gomba épületére is. Az épület a minél szellősebb felszíni terek megőrzése érdekében utólag kialakított pincét is kap, amelynek építése – a meglévő alapok szakaszos alábetonozásával – már zajlik.

A dr. Hoffmann Tamás polgármester és dr. Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselőjének részvételével zajló sajtótájékoztatón szó esett az Újbuda Kulturális Városközpont fejlesztésről is, amelynek fontos állomása a Gomba rekonstrukciója. A tervek szerint emellett a fejlesztés részeként megvalósul a Bartók Béla út 32-ben a Bartók 32 Galéria bővítése és közösségi célú átalakítása, a Bartók Béla út 29. számú ház alagsorának és földszintjének közösségi célú átalakítása és az udvar gyalogos térré alakítása, valamint a Gárdonyi szobor körüli köztér akadálymentessé alakítása. 

A Gomba rekonstrukciójáról bővebben az alábbi linken olvashatnak.

 

(Forrás: hg.hu – 2013. 06. 05. | Képek: Hetedik Műterem, a jelenlegi állapot fotói: Duong Li Eszter)

Szerző: admin

Ossza meg ezt a hírt!