Nemzeti Összetartozás Napja

Egész napos rendezvénnyel ünnepelte Újbuda a Nemzeti Összetartozás Napját.

2010-ben határozott úgy hazánk kormánya, hogy a trianoni békediktátum júniusi évfordulóját a Nemzeti Összetartozás Ünnepének nyilvánítja, amelybe természetesen beletartozik a megemlékezés is, de nagyobb szerepet kap a jövõbetekintés, hogy határoktól függetlenül érezzük, hogy bárhol élnek magyar honfitársaink, õk továbbra is a magyar nemzethez tartoznak, nélkülük mi is kevesebbet érnénk, sorsuk, kultúrájuk, életük továbbra is fontos számunkra és ezt az erõs összetartozást nem törheti meg soha semmilyen változás, vagy tragédia.

Ennek szellemében szervezte meg kerületünk önkormányzata az Edömér utcában június elsõ vasárnapján azt az ünnepet, ahol határon túli testvérvárosaink gasztronómiai kultúráját ismerhették meg az ide látogatók. A felvidéki Nádszeg, a kárpátaljai Bene, a vajdasági Ada, valamint az erdélyi Marosvásárhely és Kézdiszentlélek legjellegzetesebb ízeit kóstolgatták a kerület lakosai, miközben kiváló nép-, és világzenei együttesek léptek fel a színpadon.

A rendezvényen önkormányzatunk képviselõi, Hoffmann Tamás polgármester és Simicskó István, kerületünk országgyûlési képviselõje is részt vett.

Hoffmann Tamás, polgármester úr arra a kérdésre, hogy szerinte mennyire összetartó a magyar és hogy hogyan lehetne még összetartóbbá varázsolni ezt a nemzetet, azt válaszolta, hogy szerinte nem kevésbé összetartó, mint bármilyen más nemzet. Hozzátette, fontosnak tartja, hogy mindenkivel megismertessék azokat, akik más országhoz tartozóan magyarságukat nem magyar környezetben kell, hogy megéljék.
Testvérvárosainkkal, például Marosvásárhellyel és az erdélyi Kézdiszentlélekkel, az évek során szoros kapcsolat alakult ki,ezt életben kell tartani és meg is kell tölteni tartalommal, hogy ennek a kölcsönös előnyeit tudjuk élvezni – mondta a rendezvényen Hoffmann Tamás.

Simicskó István, országgyűlési képviselő és sportért felelős államtitkár szerint nagyon fontos döntést hozott 2010-ben a parlament, amikor is a trianoni békediktátum júniusi évfordulóját a Nemzeti Összetartozás Ünnepének nyilvánította. Végül is sikerült a régi sérelmek okozta feszültséget csillapítani. Nyilván sosem felejti el az ember a tragédiát, amit Trianon okozott, de az biztos, hogy felül kell emelkednünk ezen – hangoztatta az államtitkár úr.

 

Szerencsére az idõjárás is kegyes volt a jó hangulatú, szabadtéri rendezvényhez, így csak rövid záporok frissítették fel a fõvárosban kevésbé ismert finomságokkal ismerkedõ újbudai közönség ünnepét.

 

(Újbuda.hu/szerk – 2013. 06. 02.)

Szerző: admin

Ossza meg ezt a hírt!