Százéves a Kelenföldi Erőmű

Budapest egyik legrégebben mûködõ, egyben már az egyik legtisztább energiát adó erõmûve mûködik a kerületben. A 100 éves komplexum születésnapját ünnepelték a tulajdonosok.

A magyar energiaszolgáltatók közti evezõs versennyel tisztelgett a tulajdonos EDF Démász-csoport a Budapesti Erõmû Zrt.-hez tartozó Kelenföldi Erõmû 100-ik születésnapja alkalmából. A versenyt a Lágymányosi-öbölben tartották. Az erõmû jubileumára az elmúlt száz évet felölelõ kiállítást is szervezett. A tárlat középpontjában a 100 évvel ezelõtti központi vezérlõ áll, amely art deco stílusával és világító ablakaival egyedülálló az országban.

A rendezvényen feltûnt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Újbuda polgármesterével, Hoffmann Tamással. Hoffmann elmondta, mind a kerület, mind dél-buda számára rendkívül fontos volt az erõmû, hiszen építésével kezdõdött el a régió iparosodása, és az erõmû teremtett lehetõséget a lakások számának növelésére is. Kiemelte, rendkívül jó a kapcsolat a kerület és az erõmû tulajdonosa között, fõként a sporttámogatás területén. Az erõmû segítségével sikerült több sportberuházást végrehajtani, illetve a kerületi sportcsapatokat sztárokkal megerõsíteni. Hoffmann reményét fejezte ki, hogy az együttmûködés hosszú és sikeres marad az erõmû tulajdonosa és a kerület között.

Az EDF-csoport állítja elõ a legtöbb energiát vízerõmûvek segítségével Európában. Magyarországi leányvállalatai közül a Budapesti Erõmû Zrt. Kelenföldi Erõmûve 100 éve áll a Duna partján és környezetbarát energia-termelésével bizonyítja, hogy erõmû és lakosság biztonságosan, a másik érdekeit szem elõtt tartva élhet egymás közvetlen környezetében – mondta köszöntõjében Gérard Roth, az EDF Csoport kontinentális igazgatója. Kifejtette: az energia cég társadalmi felelõsségvállalását bizonyítja többek között, hogy az EDF DÉMÁSZ Zrt. 14 éve névadó szponzora az olimpiai bajnoki címekkel büszkélkedõ EDF DÉMÁSZ Szeged Vízisport Egyesületnek, a Budapesti Erõmû Zrt. pedig kiemelkedõ módon támogatja a Magyarországnak több világbajnokot adó Budapesti Erõmû Sportegyesületet.

A Budapesti Erõmû Zrt. erõmû egységeivel – köztük a kelenföldivel – jelenleg a fõváros legjelentõsebb energiatermelõje. A Budapest távhõigényének közel 60 százalékát termeli meg, 144 ezer távfûtött lakásban élõ, közel fél millió fogyasztó, és sok száz közület számára biztosítja szünetmentesen a távhõt, míg az elõállított villamosenergia piaci részesedése meghaladja a 10 százalékot Budapestenimage

Szerző: htadmin

Ossza meg ezt a hírt!